Burak: Przydatne właściwości i korzyści zdrowotneBuraki należą do rodziny warzyw korzeniowych, do której należą również marchewki, rzodkiewki, bataty i tak dalej. Ale buraki są wyjątkowe, ponieważ zawierają dużą ilość zdrowych, naturalnych cukrów zwanych beta-karotenem. W rzeczywistości, jedna filiżanka gotowanych buraków ma około 20 razy więcej beta-karotenu niż ta sama ilość surowej marchwi. To świetna wiadomość dla Twojego organizmu, ponieważ beta-karoten jest znany z tego, że pomaga neutralizować wolne rodniki w Twoim organizmie, które mogą prowadzić do uszkodzenia komórek i innych poważnych chorób, takich jak rak. Buraki mają również wysokie stężenie azotanów, które organizm wykorzystuje do produkcji tlenku azotu - gazu wazoaktywnego, który rozluźnia naczynia krwionośne i zwiększa przepływ krwi.

Burak - bogaty w witaminy i minerały

Burak to warzywo, które można spożywać na surowo lub gotować. Ma wiele korzyści zdrowotnych dla organizmu i jest bogaty w witaminy i minerały. Burak ćwikłowy lub „buraki” to warzywo korzeniowe, które pochodzi z gatunku Beta vulgaris i jest uprawiane na całym świecie. Stosowane są zarówno w słodkich, jak i słonych potrawach i mają szeroki zakres korzyści zdrowotnych dla organizmu. Burak zawiera wysoki poziom kwasu foliowego, potasu, manganu, magnezu, witaminy C, witaminy B6 i innych.

Jedna filiżanka gotowanych buraków ma około 60 kalorii i dostarcza Ci około 5 gramów błonnika pokarmowego oraz 370% dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Witamina A jest niezbędna do utrzymania zdrowych oczu i skóry, a także jest ważna dla zdrowego układu odpornościowego. Buraki zawierają również folian, który jest ważny w zapobieganiu niektórych rodzajów wad wrodzonych, a także witaminy B1, B2, B3, B6 i C.

Burak pomaga zwalczać stany zapalne

Buraki są bogate w kwas foliowy, błonnik i witaminę C, które pomagają zwalczać stany zapalne. Buraki są dobrym źródłem kwasu foliowego, błonnika i witaminy C. Te składniki odżywcze pomagają zwalczać stany zapalne w organizmie.

Bolesne stawy i stany zapalne to jedne z najczęstszych problemów, z którymi ludzie borykają się wraz z wiekiem. Buraki są wysokie w przeciwutleniacze, które wykazano, że zmniejszają stan zapalny stawów u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego o około 50%. Buraki są również znane z właściwości leczniczych w przypadku zaburzeń trawienia i wątroby. Wiadomo, że regularne jedzenie buraków pomaga w zapaleniu żołądka, zgadze i chorobie wrzodowej poprzez uspokojenie przewodu pokarmowego i zmniejszenie wydzielania kwasu żołądkowego.